Odpustová slávnosť

Kláštorný chrám sestier redemptoristiek je zasvätený Najsvätejšej Trojici. Tak ako po iné roky sa tu v pondelok po sviatku Zoslania Svätého Ducha konala odpustová slávnosť. Hlavným slúžiteľom ako aj kazateľom bol protojerej o. ICLic Jaroslav Pasok, súdny vikár. Spolu s ním koncelebrovali miestni kňazi – o. Andrej Šambronský, sačurovský správca farnosti a o. Jozef Vojtila CSsR, duchovný správca chrámu. Veriacich, ktorí prišli v hojnom počte, neodradila ani búrka, ktorá práve v tomto čase prehnala touto oblasťou. Už počas liturgie dážď postupne ustal, a mohol sa tak konať sprievod okolo chrámu. Napokon sa všetci stretli aj na spoločnom agapé v záhradných priestoroch.

Z homílie o. Jaroslava Vám ponúkame niekoľko myšlienok :

Svätý Duch chce v nás pôsobiť, my to však nechceme. Vyberáme si niečo iné, že je pre nás dôležitejšie než Pán Boh. Teraz nie. Nechceme sa zmeniť. Hoci vieme, čo treba zmeniť, zostávame žiť po starom. Prosíme: ,,Príď, Duchu Svätý a naplň ma“, a pritom nechceme, aby nás vyrušoval. ,,Príď, aby sa mi ľahšie žilo, aby som trošku menej hrešil, aby sa mi ľahšie milovalo iných.“ Prikazujeme mu, čo má robiť. Sami pritom nemáme radi, ak nám niekto rozkazuje. Pozývame Svätého Ducha na náš spôsob. Takto to nefunguje.

Treba prosiť Svätého Ducha: ,,Príď Svätý Duchu a zmeň, čo ty chceš zmeniť v mojom živote, aj keby ma to niečo stálo.“ Koľko nás to stojí, ak máme niečo niekomu odpustiť. Boh odpúšťa rýchlo. Ako dlho trvá nám, kým odpustíme jeden druhému, iným, kým odpustíme Bohu, že to dopustil, že nevypočul moje modlitby. Ako dlho trvá nám, kým odpustíme samým sebe?

Ďalší ťažký krok je poprosiť o odpustenie, keď niečo urobíme. Ako dlho trvá nám, kým odpustíme druhému? Aj by som odpustil, ale ma neodprosil, neospravedlnil sa. Čakáme na iných, iní čakajú na nás. Čakáme až ten druhý urobí ten krok a my mu potom z našej výsosti odpustíme.

Prosme Svätého Ducha, aby nás naplnil, aj keby ma to niečo stálo, aj keby som musel ustúpiť zo svojej pozície neomylnosti, zbožnosti, dokonalosti. Pozrime do svojho srdca, na koho tam čaká naše odprosenie, odpustenie. Komu sme ešte my neodpustili, neodprosili? ,,Pomôž mi, Pane, odpustiť druhému, ale aj uznať si, že sám som ublížil a potrebujem, aby bolo odpustené mne.“ Prosme Svätého Ducha, aby nám v tom pomohol.